Nieuw album Rosanne Philippens ‘een juweel van een cd’

Na Rhapsody (2013) waarin ze de dialoog tussen Ravel en Bartók geopend heeft, Myth (2015) met werken van Szymanowski en Strawinsky en Dedications (2016), een album met composities van Fauré, Kreisler en Saint-Saëns, heeft Rosanne Philippens deze maand haar vierde cd uitgebracht: Rosanne Philippens Plays Prokofiev.
De Volkskrant beloonde Dedications vorig jaar met een maximale vijfsterrenrecensie. En ook deze Prokofjev-cd brengt de handen langdurig op elkaar. In haar viersterrenrecensie in de Volkskrant noemt recensent Biëlla Luttmer ‘een juweel van een cd’. Hieronder de hele recensie.

de Volkskrant 6 oktober 2017 (****) Opnieuw heeft Rosanne Philippens een juweel van een cd gemaakt. Op drie manieren laat ze haar licht schijnen op de muziek van Sergej Prokofjev: met het Sinfonieorchester St. Gallen, met haar vaste pianist Julien Quentin en alleen, met haar Stradivarius die luistert naar de naam Barrere.

Het Tweede vioolconcert grijpt ze aan voor grote, gepassioneerde gebaren. Meteen al in de onheilspellende sololijn, waarmee het concert opent, hoor je hoe goed ze zich thuis voelt in deze oer-Russische muziek. Ze maakt de melodie persoonlijk, met kleine glijertjes tussen de tonen en een klankintensiteit die je niet loslaat.

Dirigent Otto Tausk, chef van het Orkest van St. Gallen, leidt Philippens als een gewiekste danspartner door de partituur: op sommige plekken zweven ze ritmisch en strak tegen elkaar aan, op andere plekken hoor je twee persoonlijkheden in een razend spannende dialoog.

Heeft u nog meer aanbeveling nodig om op 9 december a.s. het concert Meeting Point met zus Julia Philippens en anderen in de Dorpskerk van Abcoude bij te wonen?

rosanne philippens

Vrijdag vs. Sandifort genomineerd voor Poelifinario

15 juni 2017 – Zie ze daar nou toch even trots staan: Remko Vrijdag en Martine Sandifort. Alsof ze bij de fotoshoot, nu alweer maanden geleden al wisten dat ze een goede kans maken op het winnen van de belangrijkste cabaretprijs van  Nederland: de Poelifinario. Bravo! En natuurlijk is Theater Piet Mondriaan blij dat deze voorstelling komend seizoen bij ons op het programma staat en wel op 2 december a.s. Wat een leuk, vroeg Sinterklaascadeau!

De jury schrijft over Vrijdag vs. Sandifort: ‘Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer- en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort. In hun derde samenwerking brengen zij een strakke reeks scènes en liedjes die zeer komisch zijn maar ook sterk schrijnen. Het levert een sketchvoorstelling met een prettige rafelrand op, die uitmondt in een persoonlijke finale waarin het letterlijk Vrijdag versus Sandifort wordt.’

Ook twee andere genomineerden stonden nog maar enkele maanden geleden bij ons op het podium: Ronald Snijders met ‘Welke Show’ en Patrick Laureij met ‘Dekking Hoog’.

Ronald Snijders is samen met Vrijdag & Sandifort, Claudia de Breij, Theo Maassen en Sanne Wallis de Vries genomineerd voor de Poelifinario. En Patrick Laureij is met Jan Beuving en Patrick Nederkoorn genomineerd voor de Neerlands Hoopprijs voor de meest veelbelovende theatermaker.

De uitreiking van beide prijzen zijn op 2 oktober 2017 op cabaretpodium Diligentia te Den Haag.

Binnenkort start kaartverkoop seizoen 2017-2018

Abcoude, 3 mei 2017

Kaartverkoop start uiterlijk 8 mei 2017

Vandaag verschijnt de theaterbrochure 2017-2018, met daarin de 31 theatervoorstellingen voor het komende culturele seizoen.

De brochure wordt komende dagen huis aan huis verspreid in Abcoude en Baambrugge en op diverse locaties in de gemeente neergelegd om mee te nemen. Intussen wordt deze website gevuld met alle informatie over de voorstellingen en wordt de webwinkel geopend. Tot dat moment ziet u op deze website wel al een aantal voorstellingen staan maar zolang niet alle 31 voorstellingen zijn vermeld, kunt u nog niet alle voorstellingen van uw keuze boeken. Dit is binnen enkele dagen het geval. Dus nog even geduld a.u.b. Er wordt aan gewerkt.

 

 

Lovende 4****=recensies voor De Veteranen door toneelgroep Het Volk

Eind oktober ging het toneelstuk De Veteranen door toneelgroep Het Volk in première. De pers was buitengewoon lovend over deze nieuwe voorstelling. De Volkskrant en de Theaterkrant schreven beide een prachtige 4****-recensie. En de Toneelschuur in Haarlem, de thuishaven van Het Volk, heeft het stuk wegens groot succes al bijgeboekt voor 12 en 13 mei 2017.

 

Enkele quotes uit de Volkskrant van 1-11-2016:

Veteranen biedt intens acteren op de vierkante meter’ (…) ‘Ze zijn natuurlijk zelf veteranen, toneelveteranen welteverstaan. De mannen van Toneelgroep Het Volk vieren hun veertigjarig jubileum en werden eind september geridderd voor hun grote bijdrage aan de ontwikkeling van literair volkstoneel.'(…)

‘Maar als ze na jaren trouwe dienst de ‘gewone’ gedenkzuil mogen verruilen voor hún Indië Monument – een simpele omkering van de obelisk – slaat de ouderdom ongenadig toe. Wigbolt Kruijver geeft Nico een angstaanjagend echte beroertemotoriek mee, trillend achter een rollator. Bunschoten verdwaalt dementerend in heftige herinneringen. Aan de oppervlakte gebeurt weinig; onderhuids gist het. Onverwerkte trauma’s, miskenning, ouderdomskwalen – er trekt een stoet aan verbeelding voorbij. Met paradoxale uitspraakjes zoals: Vrijheid is een plicht.’

 

Enkele quotes uit de Theaterkrant, 2 november 2016:

‘Veteranen is binnen hun oeuvre een vrij serieuze voorstelling, maar een humorloze productie is dit natuurlijk geenszins, integendeel. De fijne grappen vormen een heerlijke afwisseling in het verhaal.’ (…) Het verhaal is simpel, maar mooi geconstrueerd. We volgende de twee in negen scènes die zich afspelen tussen 1984 en 2018. Naarmate ze ouder worden, neemt hun inzicht toe, maar eist ook de leeftijd zijn tol. Krijn krijgt een beroerte en Nico denkt af en toe weer op patrouille te zijn. Dat wordt prachtig uitgespeeld, waarbij vooral Wigbolt Kruijver imponeert. Maar ook de onvoorwaardelijke vaderlandsliefde en de soms hilarische rechtlijnigheid van de ‘gereformeerde kurketrekker’ Nico is bij Bert Bunschoten in zeer goede handen. Minke Kruijver, dochter van Wigbolt en actief bij het Vlaamse Stan, regisseert vakkundig met alle nadruk op spel.'(…)

‘Daarmee scoort deze 37e voorstelling van Het Volk hoog binnen hun rijke repertoire. Het Haarlemse gezelschap is een unicum. (…)  De veelal zelfgeschreven voorstellingen van Het Volk krijgen steevast honderd speelbeurten ….(…) De spelhonger van Kruijver en Bunschoten is ook in Veteranen, uitgebracht vlak na hun veertigjarig bestaan, nog altijd even groot. Dat is geweldig.’

 

‘Om te janken zo mooi’ door Elke Vierveijzer krijgt **** in De Theaterkrant

‘OM TE JANKEN ZO MOOI’, de ode aan Maarten van Roozendaal door Elke Vierveijzer verdient 4**** sterren in De Theaterkrant.

Uit de recensie:
‘Elke Vierveijzer, in 2014 afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en in 2015 finalist op het Amsterdams Kleinkunst Festival, zingt in ‘Om te janken zo mooi’ de mooiste liedjes van Maarten van Roozendaal. Een gewaagde keuze voor een debuutprogramma, want zanger en cabaretier Maarten van Van Roozendaal (overleden in 2013) heeft in de kleinkunstwereld een bijna heilige status.’

‘Als zij een liedje zingt en we vinden het zo mooi dat we de tekst willen hebben, moeten we gewoon roepen, zegt ze aan het begin van de voorstelling.'(…) ‘Het is een mooie ingreep, die Vierveijzer niet alleen in staat stelt om soepel contact te maken met het publiek, maar bovendien benadrukt dat zij in ‘Om te janken zo mooi’ vooral haar liefde voor het werk van Maarten van Roozendaal wil overdragen aan het publiek.'(…)
‘In haar interpretaties zoekt ze vooral de mooie, zachte kant van het werk van Maarten van Roozendaal op.’

‘Dit is (…) de kracht (…) van de voorstelling omdat Vierveijzer de liedjes, door subtiele verschillen in intonatie en interpretatie, echt een eigen kleur geeft. Het simpele feit dat zij een vrouw van eind twintig is helpt daarbij: ze heeft een heel andere stem dan Van Roozendaal en daarmee krijgen de liedjes als vanzelf een ander geluid. Zo wordt haar voorstelling nergens een Maarten van Roozendaal-imitatie.’

‘knap debuutprogramma’ (…) ‘Het repertoire van Maarten van Roozendaal is zeker niet het makkelijkste om uit te voeren en Vierveijzer houdt zich in het grootste deel van de voorstelling prima staande. Bij het merendeel van die liedjes wordt ze bovendien uitstekend begeleid door pianist Michiel Wetzer, die bij sommige nummers een mooie tweede stem zingt.’

Mis dit unieke kleinkunstprogramma niet. Op donderdag 10 november a.s. in de intieme zaal Onder de Hanenbalken. Het is inderdaad ‘om te janken zo mooi’. Bestel nu je kaarten op www.theaterpietmondriaan.nl.

Lancering nieuw websites!

25 mei 2016

Beste lezer,

Met genoegen presenteren wij u twee fonkelnieuwe websites: www.theaterpietmondriaan.nl voor alle theatervoorstelling in Theater Piet Mondriaan en in zaal Onder de Hanenbalken, en www.ab-art.nl voor de tweejaarlijkse Open Atelierroute van Abcoude en andere incidenteel door ons georganiseerde culturele evenementen.

Wij hopen met deze gemoderniseerde websites het gebruiksgemak voor u te hebben verbeterd. Maar, zoals met alles wat nieuw is: soms is het even wennen en soms zijn er nog kinderziektes of verbeterpunten. Aarzelt u s.v.p. niet om ons uw mening over de nieuwe websites te geven. Het kan ons helpen om onze klantgerichtheid nog verder te verbeteren.

Bestuur van Ab-Art