The Four Baritones

In Concert

donderdag 04 april 2019 | Onder de Hanenbalken boven 'De Eendracht', 20:15 uur

Bestel kaarten

The Four Baritones

In Concert

The Four Baritones is een ensemble dat in 1999 begon toen vier vrienden, William Raaijman, Erik Abbink, Ties Mellema en Niels Bijl besloten dat het tijd was om hun gedeelde liefde voor de baritonsaxofoon te combineren. Een aantal jaren speelden en tourden ze, met origineel repertoire en gewaagde arrangementen van Beethoven, Led Zeppelin en vele anderen. Maar helaas, het ensemble kwam tot een abrupt einde toen Erik verhuisde naar Canada en, een paar jaar later William helaas overleed, ver voor zijn tijd ….

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en een aantal jaren geleden hebben Ties Mellema en Niels Bijl besloten het ensemble nieuw leven in te blazen, nu met Jan Menu, Nederlands meest vooraanstaande jazz-baritonsaxofonist en Tini Thomsen, die zich ontpopt heeft als uniek veelzijdige saxofoniste in zowel klassieke orkesten en ensembles als in pop- en jazzgroepen, waaronder haar eigen pop/jazz/funkgroep Max Sax.

Deze brede opzet blijkt een groot succes: het heeft vele musici geïnspireerd om het initiatief te kopiëren en componisten getriggerd om te schrijven voor dit ensemble. Ties en Niels zijn nog steeds de ruggengraat van de oorspronkelijke vier baritons, En, door de jaren heen, zijn er verschillende beroemde baritonspelers uitgenodigd om deel uit te maken van en mee te spelen in het ensemble, om het veelzijdige concept van deze groep te waarborgen.

Met passie, kennis, grote zorg en onbeperkt plezier dagen deze musici zichzelf en het publiek uit met gloednieuwe composities, arrangementen en projecten verspreid over eeuwen muziekgeschiedenis. Zo waren er samenwerkingen met Nora Fischer, Jeroen Zijlstra, Cor Bakker, DIG d’DIZ.

In 2017 hebben Ties Mellema, Katharina Thomsen, Niels Bijl en Jan Menu een uitgebreide concerttournee gedaan langs de Nederlandse podia – ook in ons theater – met een andere bariton: Ernst Daniel Smid. Met een uniek, kleurrijk en breed repertoire met werken van J.S. Bach, Henry Purcell, Pavel Chesnokov maar ook Harry Bannink, Ramses Shaffy en Jules de Corte.

Het ensemble vergaart en ontwikkelt continu nieuw werk, voor een belangrijk deel geschreven door de musici zelf, en nieuwe samenwerkingen staan op stapel.