Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer

Noches en los jardines de Granada

zaterdag 14 januari 2017 | Theater Piet Mondriaan, 20:15 uur

Bestel kaarten

Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer

Noches en los jardines de Granada

Dit muziekprogramma Noches en los jardines de Granada (Nachten in de Tuinen van Granada) is een ontmoeting tussen de grootste dichter van Spanje, Federico García Lorca, en de beroemde componist Manuel de Falla in de tuinen van Granada. Lorca werd in 1936 gefusilleerd, het jaar waarin de Spaanse burgeroorlog begon. Dit programma brengt die historische gebeurtenissen samen in woord en de klanken van flamenco, Spaanse klassieke muziek en de sierlijkheid van danza Ibérica.

Levendige volksfeesten, melancholieke eenzame nachten onder de Andalusische hemel. Af en toe een droefgeestig lied afgewisseld met een zigeunermelodie. Onstuimige gitaarserenades met een zingende piano. Lyrische melodieën waarin luidruchtig feestvieren transformeert tot verliefde samenspraak…

De gedichten, eenakters en toneelstukken van Lorca en de composities van Manuel de Falla worden, tegen de achtergrond van de tragische dood van Lorca en het begin van de Spaanse burgeroorlog, door Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer in muziek en eigen composities vermengd met ‘spin off danza’.

Eric Vaarzon Morel, absolute meester op de flamencogitaar, is al bijna een vaste gast op ons podium. Steeds weer weet deze ‘maestro’ te verrassen met nieuwe, fascinerende muzikale vertellingen. Verdere aanbeveling is overbodig!

Dit keer neemt Eric Thomas Beijer mee, een jonge pianist en componist die wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland.

Op zijn zestiende raakte Thomas Beijer in de ban van de Spaanse muziek. Voor Thomas brachten de poëzie van Lorca de ritmes en melodieën van de Spaanse muziek en de schilderijen van Goya het zuidelijke Spanje bijna voelbaar en tastbaar tot leven, al was hij er tot zijn vijfentwintigste nog nooit zelf geweest.

Het wekt geen verbazing dat deze twee topmusici elkaar nu hebben gevonden in Noches en los Gardines de Granada!

Concept, compositie en flamencogitaar: Eric Vaarzon Morel
Piano, compositie: Thomas Beijer
Danza, choreografie: Daniel Hernández Torres